Piekende bloedsuikerspiegels

Wellicht herken je dit …. Het bruisende energieke gevoel net nadat je veel suikers hebt gegeten, maar we weten ook allemaal hoe het voelt om vervolgens weer heel hard te dippen. Je voelt je in dat geval chagrijnig of moe en dat wil je oplossen door een volgende zoete snack te nemen. Velen zullen herkennen dat onze bloedsuikerspiegel flink wat impact heeft op ons energieniveau en onze stemming. Wanneer je bloedsuikerspiegel te veel en vaak piekt (en daarna flink dipt), heeft dit grote impact op onze dagelijkse bezigheden en uiteindelijk vooral op onze gezondheid.

Wanneer je bloedsuikerspiegel uit balans is, herken je mogelijk de volgende symptomen:

  • Je hebt vaak zin in zoet, brood, pasta’s, pizza, aardappels, koffie etc.

  • Je hebt direct na het opstaan honger, en vindt het moeilijk om een maaltijd over te slaan of uit te stellen.

  • Als je aan het eten bent, ben je niet snel verzadigd, je hebt het gevoel dat je door kunt eten, je eet dus snel te veel.

  • Je hebt regelmatig last van klophonger. Het gevoel van ik-moet-nu-eten!!

  • Je wordt een beetje trillerig of duizelig, gaat wazig zien, krijgt hartkloppingen of je gaat geeuwen, wordt prikkelbaar en een beetje ongezellig bij het missen van je pauzehap of 4- uurtje?

  • Je voelt je vermoeid of zou wel een dutje willen doen na het eten, in plaats van lekker fit en energiek te voelen.

  • Je kunt niet nuchter bewegen / sporten, je moet van tevoren iets eten.

  • Je hebt vaak een droge mond, behoefte aan veel drinken en plast ook vaker dan vroeger

  • Je wondjes genezen slecht

  • Je hebt regelmatig last van schimmelinfecties

  • Je hebt last van brandige ogen of slechter zicht

  • Je ervaart een doof gevoel / tintelingen in handen, voeten, armen en/of benen (neuropathie)

  • Je hebt vetopslag rond de buik of ‘zwembandjes’ rond je taille.

  • Je hebt last van een onrustige huid bijvoorbeeld acné, rosacea etc.

  • Je hebt hormonale klachten, zoals PMS, PCOS of opvliegers

Als je jezelf hierin herkent, dan heeft je lichaam mogelijk moeite met het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel.

Wat houdt dit nu in? Even een klein biologielesje

Bloedsuiker, of bloedglucose, verwijst naar het suikergehalte in je bloed. Deze suikers haal je uit voeding met koolhydraten (ketens van suikermoleculen), zoals onder andere rijst, granen, aardappelen, peulvruchten, groenten en fruit. Tijdens de spijsvertering breek je koolhydraten af tot glucose, een enkele suikermolecuul die klein genoeg is om je bloedbaan binnen te dringen.

Echter, de ene koolhydraat is de andere niet. De lengte van de keten van suikermoleculen bepaalt hoe snel de suikers in je bloed terechtkomen. Dit is wat men noemt de “snelle” en de “langzame” koolhydraten.

Een enkele keer een paar koekjes en een gebakje hoeft geen probleem te zijn. Onder normale omstandigheden kan het lichaam hier prima mee uit de voeten. Hier hebben we namelijk de hormonen insuline en glucagon voor. Insuline is een hormoon dat zorgt dat de suikers uit het bloed in de cellen komt die het vervolgens omzetten in energie, en je suikergehalte blijft stabiel.

Echter zitten de cellen vol, dan slaat je lichaam het op in de lever en spieren als glycogeen. Dreigt je bloedsuiker een keer te laag te worden, bijvoorbeeld door het missen van een maaltijd, dan spreekt het hormoon glucagon je glycogeenvoorraad voorraad aan. Zo houdt ons lichaam alles in balans en voorkomt het zelf een te hoog suikergehalte!

Je spieren en lever hebben echter maar een beperkte opslagruimte, daarna is het vol. Spreek je die voorraad niet aan maar blijft er wel suiker binnen komen, dan slaat je lichaam dat op als vet. En deze voorraad aanspreken kost je wat meer moeite.

Eet je regelmatig snelle koolhydraten, dan dwing je als het ware je lichaam om continue het hormoon insuline aan te maken. Dit kan leiden tot een verminderde gevoeligheid voor dit hormoon (insulineresistentie). Het lichaam wordt een beetje doof voor het hormoon insuline en reageert niet meer op het signaal om de cel te openen om de suikers erin te laten. Het gevolg is dat je cellen beginnen te vragen om energie waardoor jij trillerig, slap, humeurig etc gaat voelen en wederom behoefte krijgt aan een snack….. En dat is wel het laatste wat je bloedsuikerspiegel nodig heeft op zo’n moment. nog meer suikers in het bloed, maar niet in de cellen.

Een te hoge bloedsuikerspiegel kunnen we echter niet toeschrijven aan één oorzaak. Zo is het risico groter wanneer familieleden diabetes hebben. Toch zijn het met name onze Westerse leefstijlfactoren die de grootste rol spelen in het ontstaan van diabetes type 2.

Vermoed je dat jouw bloedsuiker te hoog is? Dan is het ten eerste raadzaam om een bezoek te brengen aan je huisarts voor een nuchtere bloedsuikertest of nog liever een Hb1Ac. Deze laatste geeft een beeld van je gemiddelde bloedsuikerspiegel over de afgelopen maanden.

Bij een nuchter geprikte bloedsuikertest kunnen de bloedwaarden als volgt zijn:

  • Bloedsuikerspiegel onder de 6,1 mmol/L -> geen diabetes

  • Bloedsuikerspiegel tussen de 6,1 en 6,9 mmol/L -> voorstadium van diabetes

  • Bloedsuikerspiegel boven de 6,9 mmol/L -> diabetes

Wat kun je nu doen bij een verhoogde bloedsuikerspiegel, zowel voor diabetici als in een voorstadium?

  • Eet gezond en gevarieerd, zorg voor voldoende eiwitten, gezonde vetten en vezels bij elke maaltijd.

  • Verminder het aantal eetmomenten tot 3 per dag.

  • Zet voeding met magnesium op je menu (volkoren granen, groene bladgroenten, vette vis, noten, pitten en zaden, kelp en rauwe en pure cacaoproducten).

  • Zorg voor een goed slaapritme en verminder stress / onrust / spanning.

  • Stop met roken.

  • Beweeg minimaal 30 minuten per dag, maak iedere dag een wandeling tijdens je pauze of pak wat vaker de fiets in plaats van de auto.

  • Probeer nuchter te bewegen, dus op een lege maag. Dit helpt enorm je insulinegevoeligheid te herstellen: doe voor het eten een paar minuten wat push-ups of squats, of plan je sport- of yogaklasje eens vóór je ontbijt.

  • Drink groene thee voor de glucosestofwisseling en gewichtsbeheersing.

Wat kun je beter vermijden bij een onstabiele bloedsuikerspiegel?

  • Vermijd (geraffineerde) suikers, frisdranken, vruchtensappen, alcoholische dranken, zuivelproducten met een smaakje, koekjes, gebak, snoepgoed en kant-en-klare maaltijden en sauzen. Let ook op andere voorverpakte producten, zoals kruidenmixen, ook deze bevatten vaak toegevoegde suikers.

  • Toch iets eten met ‘snelle’ koolhydraten / suikers? Voeg dan altijd een bron van vetten, eiwitten of vezels toe om de opnamesnelheid te vertragen. 

Echter, er is goed nieuws! Met aanpassingen in je voeding en leefstijl kun je een te hoge bloedsuikerspiegel of pre-diabetes terugdraaien dan wel de schadelijke gevolgen van diabetes voorkomen of beperken.

Mocht je ondersteuning hierbij nodig hebben, kun je uiteraard contact met mij opnemen.

Previous
Previous

De Kracht van Ademhalen

Next
Next

Eat the rainbow