Eat the rainbow

Simpel uitgelegd betekent dit, eet groenten en fruit in de verschillende kleuren van de regenboog. Oftewel maak er en kleurrijk feestje van op je bord. Hoe meer kleur, des te beter en gevarieerder.  

In de Ayurveda (Indiase geneeskunst) gelooft men dat je je lichaam kunt herstellen door allerlei verschillende kleuren te eten. Zij geloven dat elke kleur voeding zo zijn eigen goede voedingsstoffen en ook zijn eigen energieën heeft. De kleur van je voeding zegt namelijk veel over de voedingsstoffen die erin zitten.

Planten bevatten fytonutriënten, dat zijn pigmenten die planten hun specifieke kleur geven. Rijpe groenten en fruit hebben de meeste voedingsstoffen en iedere kleur heeft zo zijn eigen gezondheidsvoordelen. Door meer te focussen op een verscheidenheid aan kleuren, neem je meer verschillende voedingsstoffen tot je. 

Hoe meer variatie aan kleur bij je eten, des te meer verschillende vitaminen en mineralen je binnen krijgt. De meeste kleurrijke groenten en fruit hebben ontstekingsremmende en antioxiderende effecten en dat is gunstig voor onze gezondheid. Daarnaast oogt het ook nog eens heel vrolijk op je bord!

Maar waar staan al die verschillende kleuren nu voor?

Rood - verwarmend en stimulerend

Tot deze groep behoren onder andere tomaten, watermeloen, grapefruit, kersen, aardbeien, frambozen, aalbessen, radijsjes, cranberry’s, rode ui, rabarber, rode slasoorten. De stof lycopeen is verantwoordelijk voor de rode kleur van groenten en fruit. Deze stof heeft een goede werking op ons hart en bloedvaten. Daarnaast staat het bekend als een krachtig antioxidant en is tevens ontstekingsremmend. Antioxidanten zijn beschermstoffen welke het lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen. Lycopeen wordt beter opgenomen wanneer het wordt gecombineerd met een beetje vet, zoals olijfolie. 

Oranje en geel - versterken, kalmeren, harmoniseren en reinigen

Hiertoe behoren onder andere worteltjes, zoete aardappelen, gele of oranje paprika’s, gele bietjes, bananen, ananas, kiwi gold, mandarijnen, abrikozen, pompoenen, maïs, mango. Oranje en gele groenten en fruit krijgen hun kleur van de stof bètacaroteen. In ons lichaam kan bètacaroteen omgezet worden in vitamine A, retinol. Deze vitamine is belangrijk voor de normale groei, gezonde slijmvliezen, botten, tanden en goede kwaliteit van huid, haar en nagels, maar ook voor ons gezichtsvermogen. Daarnaast bevatten ze veel vitamine C, kalium en flavonoïden, hetgeen van belang is voor de werking van ons immuunsysteem. Flavonoïden zijn antioxidanten én het zijn de stofjes die de kleur geven aan onze groenten en fruit. Deze voedingsstoffen kunnen een positief effect hebben op de bloeddruk en het cholesterol.

Groen - kalmerend en rustgevend

Denk hierbij aan kropsla, spinazie, boerenkool, broccoli, avocado’s, asperges, groene kool, spruitjes, groene kruiden, paksoi, komkommer, courgette, rucola etc. Chlorofyl is het stofje dat zorgt voor de groene kleur van planten, het is ook wel bekend als bladgroen. Groene groenten bevatten veel vezels, hetgeen een feestje is voor onze darmen. Chlorofyl kan antioxidante eigenschappen hebben, dit beschermt ons tegen celschade. Daarnaast wordt chlorofyl slecht door onze darmen opgenomen en heeft daardoor een reinigende werking. Het werkt in de darmen als een soort beschermlaagje tegen schadelijke vrije radicalen en kankerverwekkende stoffen die we via onze voeding binnen krijgen. Deze stoffen worden door chlorofyl ingekapseld, waardoor zij minder schadelijk worden. Vooral groene bladgroenten zijn rijk aan foliumzuur, vitamines C, E en K, calcium, ijzer, magnesium en kalium. 

Blauw en paars -> ontsmettend en creativiteit stimulerend

Hier behoren bijvoorbeeld bosbessen, blauwe- en zwarte bessen, bramen, rode druiven, acaïbessen, rode / paarse kool, aubergine, pruimen, vlierbessen, vijgen. Deze paarsgekleurde groenten bevatten een hoog gehalte aan anthocyanen. Dit zijn bioactieve stoffen die worden gezien als belangrijkste antioxidanten en bestrijders van vrije radicalen. Zij helpen ons de schade aan onze cellen te beperken, gaan ontstekingen tegen en zorgen voor een lager risico op hart- en vaatziekten. Voeding die rijk is aan anthocyanen zouden ook het verouderingsproces van de hersenen kunnen vertragen en mogelijk zorgen voor betere cognitieve functies. Er wordt wel gezegd dat donkere fruitsoorten, zoals blauwe bessen en bramen, “brainfood” is en bijdragen aan een goed geheugen en daarmee mentale veroudering vertragen.

Wit en lichtgroen

Groenten en fruit uit deze groep zijn onder andere  bloemkool, knoflook, prei, uiten, paddenstoelen, pastinaak, peer, witte aardappelen, venkel, witlof, koolrabi. Ondanks dat deze wat minder opvallen in kleur, mogen we deze groep niet vergeten. Met name knoflook en ui bevatten veel allicine. Dit is een stof met krachtige medicinale eigenschappen, een natuurlijk antibioticum. Het kan het cholesterolgehalte en de bloeddruk verlagen en zo de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten verkleinen. Ook vitamine C en D, kalium, magnesium en calcium vind je in deze groep terug. Daarnaast zijn het goede bronnen van vezels welke de darmen blij maken. 

Conclusie

Elke kleur vertegenwoordigt bepaalde voedingsstoffen die je gezondheid ten goede komen. Genoeg redenen om van jouw bord een kleurrijk schilderijtje te maken. 

Probeer dagelijks minstens 5 verschillende kleuren aan groenten en fruit te eten. Niet iedere dag hetzelfde. Variatie is waar ’t om draait!! Hoe gevarieerder je voedingspatroon, des te meer vitamines en mineralen je binnenkrijgt. Oftewel “Eat the rainbow”!!

Previous
Previous

Piekende bloedsuikerspiegels

Next
Next

Biologische klok