Homemade romige hummus
Homemade romige hummus
Geinspireerd door de romige hummus van restaurant Mecca heb ik me op een recept gestort, ze wilden niet heel veel verklappen, behalve dat het een lang proces was.
250 gram gedroogde kikkererwten
250 gram tahin (sesampasta)
1 theel. bakingsoda
1 citroen
4 tenen knoflook
1 1/2 theel. grof zeezout
100 ml ijskoud water / ijsblokjes
Olijfolie
Flink portie geduld
Optioneel: paprikapoeder of komijnzaadjes, of currypoeder
Was de kikkererwten en zet ze in een dubbele hoeveelheid water voor 8 uur om te weken. Giet de erwten daarna af en bak ze een paar minuutjes samen met de baking soda. Voeg 1,5 liter water toe en kook de erwten gaar totdat de velletjes van de kikkererwten los komen en schep deze uit het water. Dit proces duurt best een tijdje minuutje of 30. Tussentijds roeren helpt de velletje naar t oppervlak te laten komen. Maar dit is precies waar je geduld wordt beloond en waardoor de hummus zo heerlijk romig wordt. Let op het mag geen puree worden.
Giet de erwten af en doe ze in een blender en maal tot een pasta. Voeg al roeren de tahin, knoflook, zout en citroensap toe. Crunch het ijs en voeg beetje voor beetje toe tot het een roimige massa wordt, ook hier is geduld the key. Dek af en laat een half uurtje tot rust komen. De hummus blijft een dag of drie goed in de koeling. Ingevroren blijft het zo’n 3 maanden goed. Doe dit in handige kleine porties.
Serveer met allerlei rauwe groente (crudités) en een beetje olijfolie en paprikapoeder als borrelhap. Ook heerlijk naast een tray bake aan gegrilde groente (zie ander recept). Of op een cracker.
Wist je dat …
Tahin is gemaakt van gemalen sesampitjes. Deze sesampasta is heel eiwitrijk en een grote bron van calcium. Ditzelfde geldt voor de kikkererwten in de hummus. Daarnaast bevatten beiden veel vezels, die kun je zien als de schoonmaakploeg van je darmen.